Thuisstudie volgen


Wanneer kies je voor een thuisstudie en wanneer voor een (deeltijd) opleiding?

Thuisstudie volgen
4 min. leestijd 11 nov 20230 Gebruikersvragen

Ben je op zoek naar nieuwe kennis en wil je jezelf verrijken? Overweeg je om naast je huidige werk iets nieuws te leren? Thuisstudie kan een geweldige optie zijn om je persoonlijke en professionele ontwikkeling een boost te geven. In dit artikel zullen we belangrijke aspecten van thuisstudie onder de loep nemen en de verschillen benadrukken tussen thuisstudies, cursussen, erkende scholen en deeltijd studies. We zullen ook de kosten van thuisstudie bespreken, welke diploma’s je kunt behalen, en of een thuisstudie bij jou past.

Wat is Thuisstudie?

Thuisstudie is een flexibele leermethode die je in staat stelt om nieuwe vaardigheden en kennis op te doen vanuit het comfort van je eigen huis. Het is belangrijk om te benadrukken dat thuisstudies doorgaans niet worden bekostigd, in tegenstelling tot reguliere onderwijsprogramma’s. Deze studies kunnen variëren van kortlopende cursussen tot intensieve vierjarige opleidingen.

Thuisstudie versus MBO Diploma

Een veelgestelde vraag is of een thuisstudie te vergelijken is met het behalen van een MBO diploma. Het antwoord is nee, thuisstudies hebben over het algemeen minder waarde dan een erkend diploma zoals een MBO diploma. Het is belangrijk om dit onderscheid te begrijpen als je jezelf wilt positioneren op de arbeidsmarkt.

Verschil met Cursussen en Erkende Scholen

Een ander belangrijk verschil is het niveau van erkenning en de kosten. Thuisstudies worden vaak aangeboden door particuliere aanbieders en resulteren meestal in een certificaat van de aanbieder. Dit staat in schril contrast met erkende scholen en universiteiten die officiële diploma’s uitreiken. Dit zie je dan ook vaak terug in het verschil in kosten.

Erkende studie volgen?

Wil je zeker weten dat je een opleiding volgt bij een erkende aanbieder? Raadpleeg het register op de website van rijksoverheid[1]

Deeltijd Studie versus Thuisstudie

Het verschil tussen een deeltijd studie en een thuisstudie is belangrijk om te begrijpen. Een deeltijd studie, ook wel duaal genoemd, biedt doorgaans meer contactmomenten, betere begeleiding en meer mogelijkheden om vragen te stellen aan docenten. Thuisstudies daarentegen vereisen doorgaans meer zelfdiscipline, aangezien je zelfstandig leert zonder directe fysieke interactie met docenten en medestudenten.

Kun je Werken tijdens een Thuisstudie?

Of je tijdens een thuisstudie kunt werken, hangt af van het niveau van de studie en je persoonlijke omstandigheden. Voor sommige korte cursussen is het mogelijk om naast je werk te studeren, terwijl intensievere opleidingen meer toewijding vereisen en het combineren met fulltime werk uitdagend kan zijn.

Kosten van Thuisstudie

Een ander belangrijk aspect om te overwegen zijn de kosten. Thuisstudies komen niet in aanmerking voor studiefinanciering, dus je zult zelf verantwoordelijk zijn voor de financiering ervan. De kosten kunnen variëren van enkele honderden euro’s voor kortlopende cursussen tot wel tienduizenden euro’s voor uitgebreide opleidingen.

Welk Diploma Kun je Behalen?

Het soort diploma dat je kunt behalen na een thuisstudie varieert. Bij kortlopende cursussen ontvang je meestal een certificaat van de aanbieder. Bij officiële opleidingen, vooral die aan erkende scholen en universiteiten, kun je een diploma behalen dat erkend wordt in de arbeidsmarkt.

Is Thuisstudie Geschikt voor Jou?

Een thuisstudie kan een uitstekende keuze zijn als je over voldoende discipline beschikt om zelfstandig te leren en minder behoefte hebt aan begeleiding. Het kan perfect zijn als je slechts wat extra kennis wilt opdoen naast je huidige werk. Echter, als je een serieuze carrièrewijziging overweegt, is het wellicht verstandiger om te investeren in een opleiding die aansluit bij jouw doelen en ambities. Maak de studiekeuzetest om te ontdekken welke opleiding het beste bij jou past.

Bekende thuisstudie aanbieders

Hieronder vind je een lijst van de meest bekende thuisstudie aanbieders in Nederland

Wil je nog wat weten? Stel gerust een vraag!