Thuisstudie

Naast de informatie over BBL opleidingen, vindt je op deze website ook informatie over andere studies en cursussen. Op deze pagina staat informatie over thuisstudies en kan je thuisstudies vergelijken. Zo kom je op deze pagina te weten:

  • Welke thuisstudies zijn er?
  • Wat is een thuisstudie?
  • Waarom een thuisstudie volgen?
  • Verschillen studies
  • Verschil BBL en thuis studeren

Wat is een thuisstudie?

Een thuisstudie is zoals het woord al zegt, een studie die je vanaf huis kan volgen. Je krijgt het cursusmateriaal, wat kan bestaan uit boeken, informatie, oefeningen en toetsen thuis gestuurd of digitaal aangeleverd. Je kan vervolgens helemaal zelf bepalen wanneer je er mee aan de slag gaat. Dit is ideaal en de kans voor mensen met een druk leven. Je zit niet vast aan verplichtingen en kan dus leren wanneer jij wilt, bijvoorbeeld in het weekend of in de avonden.
Het nakijken gebeurt door een docent. Je stuurt je gemaakte huiswerk op, waarna het wordt bekeken door de docent van jouw opleiding. Zij sturen het vervolgens terug met hoe jij het hebt gedaan en eventueel feedback. Zo weet jij of je verder kan of ergens nog aandacht aan moet besteden.

Waarom een thuisstudie?

Waarom zou je moeten kiezen voor een thuisstudie? Wat maakt een thuisstudie beter dan een BBL opleiding of een voltijds opleiding? Dat is per persoon verschillend. De belangrijkste keuze waarom mensen kiezen voor een thuisstudie, is dat zij niet de tijd hebben om naar school te gaan. Bijvoorbeeld door werk of doordat je overdag druk bent. Je bent erg flexibel in wanneer je wilt leren, hoe je het aanpakt en wanneer je bijvoorbeeld examens maakt. Vooral volwassenen kiezen voor een thuisstudie, maar ook voor jongeren kan thuis studeren een goede keuze zijn. Je kan op die manier al sparen voor een auto of geld opzij leggen voor een huis. Of een thuisstudie geschikt is voor jou is afhankelijk van een aantal dingen die je voor jezelf moet afwegen.
Hoeveel geld heb je over voor de opleiding? Vaak zijn voltijdsopleidingen duurder en heb je weinig of geen inkomsten. Wil je daarnaast ook nog gezellig een biertje met je vrienden kunnen drinken? Of focus je je echt op het studeren?
Heb je genoeg discipline en vind je het leuk genoeg om met de studie aan de gang te gaan? Een thuisstudie doe je zelf. Je hebt geen leraar die achter je broek aan zit als je jouw huiswerk niet af hebt. Vind je het dusdanig leuk dat je dit zelf kan halen?
Hoeveel tijd heb je over voor het reizen? Zitten de opleidingen in de buurt? Bij een voltijds of BBL opleiding heb je sommige dagen meer reistijd dan dat je in de les zit. Heb je deze tijd er voor over?
Helaas kijken veel mensen negatief tegen thuisstudies aan. Dit is onterecht, omdat het vaak alleen door discipline fout gaat. Sommige thuisstudies scoren met diverse tests ook nog hoger dan een reguliere opleiding. Meer informatie over de thuisstudie reputatie?

Verschillen thuisstudies

Niveau opleidingen
Het aanbod bij de opleiders is vaak erg divers. Je hebt korte cursussen, maar ook univeristaire opleidingen. Bij sommige opleidingen heb je een bepaalde vooropleiding nodig. Bijvoorbeeld als je een erkende HBO opleiding wilt gaan volgen, heb je vaak een HAVO, VWO of MBO opleiding nodig. Je kan zelf bepalen of je een opleiding kiest die aansluit bij jouw niveau of dat je eerst een niveau lager start. De meeste aanbieders bieden:

  • Taalcursussen
  • Vrijetijdscursussen
  • VMBO/HAVO/VWO opleidingen
  • MBO opleidingen
  • HBO opleidingen

Erkende opleidingen
Het geluid wat je vaak hoort is dat een diploma van een thuisstudie minder waard is. Een kapperscursus is inderdaad anders dan een opleiding tot kapper, maar als jij een erkende thuisstudie volgt, zit er geen verschil tussen het diploma van een thuisstudie en het diploma van een voltijdsopleiding. Per opleider verschilt het welke erkende opleidingen die aan biedt.

Werkwijze en missie
Er zijn veel aanbieders van thuisstudies die allemaal hun eigen werkwijze en missie hebben. Zo biedt de ene opleider goedkope opleidingen en ben je bij de andere opleider voor een zelfde opleiding iets meer geld kwijt, maar heb je misschien wel meer begeleiding. Het is daarom aan te raden om de opleidingen bij de verschillende aanbieders te vergelijken en te kijken wat voor jouw belangrijk is.

Verschil BBL en thuis studeren

BBL opleidingen en thuisstudies hebben veel dingen gemeen. Toch zitten er een aantal belangrijke verschillen tussen een BBL opleiding en een thuisstudie.
Je kan met een thuisstudie op elk moment van het jaar starten. Bij een BBL opleiding zit je vaak vast aan bepaalde data.
Je kan zelf bepalen wanneer je aan het schoolwerk gaat. Als je ’s avonds druk bent, kan je het bijvoorbeeld vast in het weekend doen.
BBL opleidingen zijn vanuit school of vanuit werk. Thuisstudies regel je zelf.
Met een thuisstudie kan je zelf bepalen wanneer je het examen aflegt (als je ook een studie volgt die je afrond met een examen).