Binnen de MBO opleiding Manager Transport & Logistiek leer je alles wat je moet weten om straks een leidinggevende functie binnen de vervoers- en opslagsector te kunnen bekleden. Jij hebt dan ook een grote passie voor alles wat te maken heeft met transport, het opslaan én vervoeren van goederen. Jij vindt het leuk om zaken te begeleiden en op de juiste manier te coördineren. Daarnaast bezit je van nature goede communicatieve eigenschappen en weet je een team op de juiste manier te motiveren en begeleiden. Efficiënt werken en het maken van planningen is ook iets wat je makkelijk afgaat. Als deze omschrijving je aanspreekt, dan is een functie als Manager Transport & Logistiek precies wat je zoekt.

Studieopbouw

De MBO opleiding Manager Transport & Logistiek bestaat uit een theoretisch en een praktijkgericht gedeelte. Tijdens de studie leer je bijvoorbeeld alles over de planningen van het transport en welke regelgeving daarbij gehanteerd moet worden. Ook leer je hoe je op de juiste manier om moet gaan met logistiek management. Dit kan de logistiek van de inkoop en productie zijn, maar ook van distributie en retouren. Ook krijg je inzicht in hoe je om moet gaan met het beschikbare budget en de beheersing daarvan. Ook magazijntechniek, het inventariseren van de voorraden en systeem automatisering zijn onderdelen van de opleiding. De geleerde theorie kun je al tijdens de opleiding toepassen in de praktijk.

Type opleiding en studieduur

Deze MBO studie tot Manager Transport & Logistiek duurt 2 jaar. Je kunt de studie desgewenst als BBL of BOL-leerweg volgen. Daarbij kun je dus kiezen voor een leerweg waarbij je meerdere dagen per week op school bent, of diverse dagen per week werkt. Als je kiest voor BBL dan werk je al voor een werkgever binnen de transportsector. Als je de opleiding als BOL wilt volgen dan loop je enkele interessante stages zodat jij je goed kunt voorbereiden op je toekomstige carrière.

Past de MBO opleiding Manager Transport & Logistiek bij mij?

Als je wilt starten met de MBO studie tot Manager Transport & Logistiek, dan ben je in de eerste plaats enthousiast over zowel het transporteren als distribueren van goederen. Je vindt het leuk om een team van mensen aan te sturen en weet hoe je werknemers moet motiveren en enthousiasmeren. Je kunt goed communiceren en hebt een prima inzichtelijk vermogen. Dit is straks bijvoorbeeld nodig op de juiste manier te kunnen inkopen of overzicht te houden over logistieke processen.

  • je hebt leidinggevende en coördinerende capaciteiten
  • je bezit een goed inzichtelijk vermogen en uitstekende communicatieve eigenschappen
  • je kunt efficiënt werken volgens planningen en richtlijnen
  • je bent stressbestendig en hebt een oplossingsgerichte instelling

Toelatingseisen en vooropleiding

Je kunt beginnen met deze MBO opleiding Manager Transport & Logistiek als je over een VMBO diploma beschikt met een gemengde, theoretische of kaderberoepsgerichte leerweg. Ook als je in het bezit bent van een MBO niveau 2 diploma of een overgangsbewijs kunt aantonen naar HAVO of VWO klas 4 mag je starten met deze studie.

Aan de slag als Manager Transport & Logistiek

Als je deze opleiding succesvol hebt afgerond, kun je als Manager Transport & Logistiek aan de slag binnen diverse bedrijven. Dit kan binnen een transportbedrijf zijn, maar natuurlijk ook bij een omvangrijke groothandel waar transport en logistiek aan de orde van de dag zijn. Jouw werkveld kan zich tevens bevinden binnen andere grote organisaties met magazijnen. Denk hierbij aan post- en pakketbedrijven, grote winkelketens of warehousing organisaties.

Kan ik verder leren?

Ja, als je deze opleiding tot MBO Manager Transport & Logistiek hebt afgerond, kun je ervoor kiezen om door te leren. Je stroomt dan door naar een HBO opleiding welke gerelateerd is aan de transport of de logistieke sector. Een Associate Degree behoort ook tot de mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om direct door te studeren, maar eerst ervaring opdoen in de praktijk behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.