Als je de MBO opleiding tot ICT Beheerder wilt gaan volgen, dan ligt jouw hart bij alles wat met geautomatiseerde informatiesystemen te maken heeft. Maar, ook de beveiliging en het onderhoud van deze netwerk systemen is iets wat je ambieert. Daarnaast vind je het leuk om een leidinggevende rol aan te nemen binnen een team én beschik je over goede communicatieve eigenschappen.

Studieopbouw

In de MBO opleiding tot ICT Beheerder leer je hoe je netwerken binnen bedrijven of instelling optimaal kunt beveiligen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Tijdens de opleiding leer je tevens hoe je implementatieplannen moet opstellen en ten uitvoer moet brengen. Er wordt tevens aandacht besteed aan hoe je leiding moet geven aan een team en bijvoorbeeld een servicedesk. Daarnaast leer je tijdens deze MBO opleiding tot ICT Beheerder hoe je handleidingen en instructies voor het gebruik van informatiesystemen en netwerken moet opstellen. Ook wordt er tijdens de studie aandacht besteed aan het inrichten van een testomgeving en hoe je specifieke procedures moet bewaken.

Type opleiding en studieduur

De MBO opleiding tot ICT Beheerder neemt 3 jaar in beslag. Binnen deze studie kun je kiezen voor een BBL of BOL leerweg. Zo bepaal je dus zelf of je meerdere dagen naar school gaat in combinatie met diverse interessante stages, of liever aan de slag gaat voor een werkgever en 1 tot 2 dagen per week studeert.

Past de MBO opleiding tot ICT Beheerder bij mij?

Als je geïnteresseerd bent in het bewaken van de veiligheid binnen diverse netwerken en informatiesystemen, dan is deze MBO opleiding tot ICT Beheerder op jouw lijf geschreven. Je bezit een nieuwsgierige drang naar innovaties, en vindt het leuk om altijd up tot date te zijn met de laatste ontwikkelingen op het gebied van ICT.

  • je hebt een proactieve en oplossingsgerichte instelling
  • je hebt communicatieve kwaliteiten
  • je bezit leidinggevende eigenschappen en kunt adviseren
  • je werkt graag samen met teamleden en kunt deze aansturen

Toelatingseisen en vooropleiding

Als je wilt beginnen aan de MBO opleiding tot ICT Beheerder, dan moet je een vooropleiding hebben op LBO, VBO of VMBO niveau. Uiteraard heb je een diploma op zak. Ook als jouw vooropleiding bestaat uit minimaal 3 jaar MAVO of HAVO kun je met deze opleiding starten. Je moet dan wel een overgangsbewijs van 3 naar 4 kunnen overleggen.

Aan de slag als ICT Beheerder

Als je de opleiding tot ICT Beheerder met goed gevolg hebt afgerond, dan kun je aan de slag binnen diverse ICT bedrijven. Omdat vrijwel elke organisatie tegenwoordig in het bezit is van een ICT-afdeling, heb je altijd een gevarieerde keuze uit het soort bedrijf waarvoor je wilt gaan werken. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om als ICT Beheerder te gaan werken binnen de cyber security. Je kunt dan aan de slag bij organisaties die gespecialiseerd zijn in de beveiliging van computers en de bijbehorende netwerken. Binnen jouw functie kun je leiding gaan geven aan ICT-medewerkers, sta je in contact met leveranciers en zorg je ervoor dat handleidingen en instructies voor informatiesystemen op de juiste manier worden opgesteld en toegepast.

Kan ik verder leren?

Na het afronden van je MBO opleiding tot ICT Beheerder kun je direct aan de slag, maar je kunt er ook voor kiezen om je nog meer te specialiseren. Na deze opleiding kun je doorstromen naar een studie zoals bijvoorbeeld HBO Bedrijfskunde Informatica of HBO Technische Informatica.