Gastheer/-vrouw (MBO)
Over de opleiding
2 jaar
Horeca & Toerisme
MBO Niveau 2

- Opleiding is met:
- Restaurant
- Opleidingscode:
- 25168
- Andere namen:
- Opleiding Gastheer/-vrouw niveau 2.
- Studieduur:
- 2 jaar
- Richting:
- Horeca & Toerisme
- Niveau:
- MBO, Niveau 2
- Studiekosten:
- Voltijd (BOL): €1400 BBL: €300
bij jou past?
Wil jij anderen een onvergetelijke ervaring bezorgen? Als gastheer/-vrouw (MBO) ben jij het gezicht van een horecazaak en zorg je dat alles soepel verloopt. Denk aan het hartelijk ontvangen van gasten, het adviseren over gerechten en het creëren van een fijne sfeer. Met deze opleiding zet je de eerste stap in de wereld van gastvrijheid!
Hier adverteren?
Promoot open dag of school
Studieopbouw
De MBO-opleiding tot gastheer/gastvrouw combineert theoretische kennis met praktische vaardigheden om je voor te bereiden op een carrière in de horeca. Je leert onder andere serveertechnieken, draagtechnieken, bier tappen, barista-vaardigheden en wijnkennis. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden zoals voorraadbeheer en het bereiden van dranken en gerechten. De opleiding omvat ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Praktijkervaring doe je op tijdens stages bij erkende leerbedrijven, waar je de geleerde kennis in de praktijk kunt toepassen.
Scholen & locaties
We hebben 25 MBO-scholen gevonden die de opleiding Gastheer/-vrouw aanbieden.
Kennismakingsvideo's
Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de MBO-opleiding Gastheer/-vrouw!


Toelatingseisen
Wil je de opleiding Gastheer/-vrouw volgen? Dan moet je de VMBO basisberoepsgerichte leerweg hebben gedaan. Heb je geen VMBO diploma? Dan zul je eerst 1 jaar een Entree opleiding moeten volgen. Dit kan bijvoorbeeld de MBO-opleiding Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie zijn.
Na je studie
Doorleren op Niveau 4?
Na de MBO-opleiding Gastheer/-vrouw Niveau 2, kan je bijvoorbeeld verder leren voor:
Werken als gastheer/-vrouw
Als gastheer/-vrouw (MBO) kun je aan de slag in uiteenlopende horecabedrijven. Denk aan restaurants, hotels, cafés, cateringbedrijven of evenementenlocaties. Je kunt werken in luxe zaken waar fine dining centraal staat, maar ook in kleinschalige horecagelegenheden met een informele sfeer. Andere mogelijkheden zijn vakantieparken, congrescentra en zelfs cruiseschepen, waar gastvrijheid een grote rol speelt.
Daarnaast kun je binnen het werkveld doorgroeien naar functies als leidinggevende, bijvoorbeeld als restaurantmanager of teamleider in de bediening. Het werkveld is dynamisch, klantgericht en biedt veel kansen om je verder te ontwikkelen in gastvrijheid en hospitality.
Salaris en inkomen
Wat verdien ik na de opleiding Gastheer/-vrouw?
Na je opleiding start je op ongeveer 2188 euro bruto*.
Na 5 jaar verdien je ongeveer 2415 euro bruto per maand.
- Dat is netto ± euro (dit houd je over)
- Per uur is dat omgerekend 13,96 euro bruto.
- Het loon bij deze opleiding is ongeveer 126 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle MBO Niveau 2 opleidingen.
* We gaan ervan uit dat je over 2 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.
* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.
Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?
Na je studie start je tussen de 1902 euro en 2516 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3123 euro tot 3200 euro bruto.
In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Gastheer/-vrouw.
Baan- & groeikansen
Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: onder gemiddeld
De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is onder gemiddeld. (meetmoment voor corona)
De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: onder gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen
Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: redelijk klein
Gerelateerde opleidingen

Klantvriendelijkheid en servicegericht werken. Jij hebt het in de vingers als je de MBO-opleiding Medewerker fastservice hebt gedaan. De gast komt ..
Lees verder →
Koken is niet alleen leuk, je kunt er ook je beroep van maken! Om dit te kunnen doen volg je de MBO-opleiding Kok waar je verschillende kooktechnie..
Lees verder →
Ben je creatief én handig? Dan is de MBO-opleiding Stand- en decorbouwer vast wat voor jou. Hier leer je hoe je decors en stands maakt voor theater..
Lees verder →