Werk je graag met computers en wil je graag aan de slag als netwerkbeheerder? De mbo-opleiding Netwerkbeheer bereid je optimaal voor op de afwisselende functie van netwerkbeheerder.

Studieopbouw

Tijdens de opleiding Netwerkbeheer doe je alle kennis en vaardigheden op die nodig zijn om als netwerkbeheerder aan de slag te gaan. Bij iedere mbo-opleiding volg je een aantal vaste vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Daarnaast leer je alles over het ontwerpen, opzetten, beheren en onderhouden van netwerken. Ook leer je hoe je de computersystemen optimaal beveiligt.

Type opleiding en studieduur

De mbo-opleiding Netwerkbeheer is een 3 jaar durende niveau 4-opleiding. Ben je nog niet bekend met service- en beheeractiviteiten, dan kan je het beste eerst de opleiding mbo IT Help- en Servicemedewerker volgen. Tijdens die opleiding doe je alle basiskennis op die nodig is voor de middenkaderopleiding tot netwerkbeheerder.

Je kan de opleiding volgen in de BBL- of BOL-variant. Wil je werken en leren, dan is de BBL-opleiding ideaal. Tijdens de BOL-opleiding ga je het grootste deel van de tijd naar school en loop je daarnaast stage bij een erkend leerbedrijf.

Toelatingseisen

Beschik je over een middelbare school diploma (kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg)? Dan kan je de middenkaderopleiding tot netwerkbeheerder volgen. Een overgangsbewijs naar het 4e leerjaar van havo of vwo is voldoende om met de opleiding te starten.

Werken als netwerkbeheerder

Na het behalen van je erkende mbo 4-diploma kan je aan de slag als netwerkbeheerder bij bedrijven in verschillende sectoren. Ga je aan de slag bij de overheid of in de commerciële sector? Daarnaast kan je gaan werken bij een ICT-dienstverlenende organisatie of bij een ICT-afdeling van een bedrijf.

Doorstromen naar hbo

Met een mbo niveau 4-diploma op zak kan je doorstormen naar een passende hbo-opleiding. Als netwerkbeheerder kan je bijvoorbeeld de opleiding Bedrijfskundige Informatica of Technische Informatica volgen.