Finance, Tax and Advice (HBO)
Over de opleiding
- Studieopbouw
- Locaties
- Video's
- Toelatingseisen
- Meer informatie
- Vervolgopleidingen
- Werkveld
- Salaris
- Baankansen
- Opleidingscode:
- 35517
- Andere namen:
- Vaak afgekort met:: fta. Voorheen bekend als: fiscaal, recht en economie (fre) en financial services management (fsm)
- Studieduur:
- 4 jaar
- Richting:
- Economie & financieel
- Niveau:
- HBO
- Studiekosten:
- Voltijd: ± €2500 P.J. Deeltijd: ± €1500 - 2500 P.J.
bij jou past?
Wil jij leren hoe je financieel of fiscaal advies geeft aan particulieren of bedrijven? Met de hbo-opleiding Finance, Tax and Advice word je opgeleid tot een financieel adviseur. Je doet onderzoek, analyseert de situatie en geeft oplossingen en advies aan de klant.
Studieopbouw
De hbo-opleiding FTA is een 4-jarige bachelor. Je kan de opleiding echter ook deeltijd of duaal volgen. De voltijd variant bestaat uit een propedeuse en een hoofdfase.
In je propedeusejaar leer je de basis van de financiele en fiscale wereld, net als de belangrijkste trends en ontwikkelingen in die vakgebieden. Naast theorie is er veel ruimte voor projecten, waarin je bijvoorbeeld een eigen bedrijf moet leiden.
Aan het einde van je eerste jaar maak je een keuze: Tax of Finance. Bij Finance richt je je op het geven van financieel advies, bijvoorbeeld over pensioen, hypotheken of leningen. Kies je voor Tax, dan richt je je voornamelijk op de fiscale advisering: de (inter)nationale wet- en regelgeving en jurisprudentie komt dan veelvuldig aan bod.
Tijdens de hoofdfase van de opleiding leer je alles over de richting die je hebt gekozen. Je volgt vakken over belastingen, rechten en financieel management. Je opgedane kennis breng je in de praktijk tijdens een stage bij een bank, verzekeringsmaatschappij, adviesbureau of andere financiële organisatie. Daarnaast is er ruimte voor een minor, waardoor je verbreding of verdieping kan aanbrengen in je opleiding. Uiteindelijk sluit je de opleiding af met een afstudeeropdracht.
Scholen & locaties
We hebben 9 HBO-scholen gevonden die de opleiding Finance, Tax and Advice aanbieden.
Kennismakingsvideo's
Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de HBO-opleiding Finance, Tax and Advice!
Toelatingseisen
Om te kunnen starten met de bachelor Finance, Tax and Advice heb je een bepaalde vooropleiding nodig. Je wordt in ieder geval toegelaten als je beschikt over een havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma.
Zit je op het vmbo en wil je graag de opleiding Fiance, Tax and Advice volgen? De volgende niveau 4 opleidingen sluiten goed aan ter voorbereiding op deze hbo opleiding:
Meer informatie
Wat houdt de opleiding Finance, Tax and Advice in?
Voorheen heette de opleiding Financial Services Management, maar vanaf 1 september 2018 is de bachelor samen met Fiscaal Recht en Economie opgegaan in de opleiding Finance, Tax and Advice. De opleiding levert breed opgeleide financiele en fiscale adviseurs af, die ondernemend zijn en oplossingsgericht denken. De
Past de opleiding bij mij?
Hoe weet je of de opleiding FTA wel iets voor jou is? Kijk of je jezelf in de onderstaande kenmerken herkent:
- Je bent mensgericht
- Je bent creatief
- Je bent goed met cijfers
- Je bent ondernemend
- Je bent commercieel ingesteld
Na je studie
Verder leren na je studie
Een hbo-diploma geeft je een goede mogelijkheid om verder te studeren aan een hogeschool of universiteit. Ben je nog niet uitgeleerd? Dan kan je bijvoorbeeld een universitaire master volgen, zoals Business Administration, Fiscaal Recht of Fiscale Economie.
Aan het werk
Na het behalen van je hbo-diploma kan je op veel plekken aan de slag; er zijn diverse functies in de financieel-zakelijke dienstverlening voor goed opgeleide adviseurs. Je kan onder meer gaan werken bij een bank, de belastingdienst, een verzekeringsmaatschappij of een eigen adviesbureau beginnen. Je hebt veel mogelijkheden: van pensioenadviseur en financieel planner tot belastingadviseur en douanemedewerker.
Tegenwoordig mag je niet zomaar financieel advies meer geven. Je hebt hier zogeheten Wft-certificaten voor nodig. Tijdens de opleiding Finance, Tax and Advice kan je al een deel van deze certificaten halen. Zo heb je direct na je opleiding al de papieren om financieel advies te geven.
Salaris en inkomen
Wat verdien ik na de opleiding Finance, Tax and Advice?
Na je opleiding start je op ongeveer 3158 euro bruto*.
Na 5 jaar verdien je ongeveer 3998 euro bruto per maand.
- Dat is netto ± euro (dit houd je over)
- Per uur is dat omgerekend 23,11 euro bruto.
- Het loon bij deze opleiding is ongeveer 860 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle HBO opleidingen.
* We gaan ervan uit dat je over 4 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.
* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.
Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?
Na je studie start je tussen de 2746 euro en 3632 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 4218 euro tot 6073 euro bruto.
In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Finance, Tax and Advice.
Baan- & groeikansen
Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: redelijk goed
De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is redelijk goed. (meetmoment voor corona)
De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: redelijk goed, vergeleken met andere opleidingen
Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: gemiddeld
Gerelateerde opleidingen
Ben je goed met cijfers én met mensen? Ga je nauwkeurig te werk en kan je jouw bevinden goed overbrengen op anderen? Dan is de functie van accounta..
Lees verder →Heb je een brede interesse in cijfers en houd je van het verzamelen van informatie? Ben je overtuigend en werk je nauwkeurig? Dan is de opleiding F..
Lees verder →Onderhandelen, samenwerken en verkopen: dit zijn woorden die aan bod komen tijdens de hbo-opleiding Commerciële Economie. Wil je later aan de slag ..
Lees verder →