Ondernemend meubelmaker (MBO)
Over de opleiding
- Opleidingscode:
- 25019
- Officiële naam:
- Ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer
- Studieduur:
- 4 jaar
- Richting:
- Interieur
- Niveau:
- MBO, Niveau 4
- Studiekosten:
- Voltijd (BOL): ± €1400 P.J. BBL: ± €700 P.J.
bij jou past?
De MBO-opleiding Ondernemend meubelmaker speelt in op je gevoel voor creativiteit en ondernemerschap. Maak jij de mooiste dingen met je handen? Dan is de kans groot dat dit een geschikte opleiding voor jou is. Alle facetten van het vak komen langs, van houtbewerking, materialen en constructies tot het werken met verschillende machines. Natuurlijk leer je ook alles over ondernemerschap en wat daar bij komt kijken.
Studieopbouw
De opleiding ondernemende meubelmaker is zo opgebouwd dat je alles leert over het vak meubelmaker. Je leert werken met verschillende materialen als hout, kunststof en plaatmaterialen. Tijdens de opleiding volg je zowel theorie- als praktijklessen. Daarnaast besteed de opleiding veel tijd aan verschillende projecten die je de kneepjes van het vak leren. Je volgt vakken als meubels samenstellen, tekening lezen, interieur afwerken etc. Ook leer je tijdens de opleiding hoe je als ondernemer te werk gaat. Er zijn ook een aantal algemene vakken die je tijdens de opleiding volgt dit zijn Nederlands, Engels rekenen en loopbaan en burgerschap.
Scholen & locaties
We hebben 7 MBO-scholen gevonden die de opleiding Ondernemend meubelmaker aanbieden.
Kennismakingsvideo's
Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de MBO-opleiding Ondernemend meubelmaker!
Toelatingseisen
Om toegelaten te worden tot deze niveau 4 opleiding, heb je een VMBO GL, TL of KL diploma of hoger nodig. Ook met een MBO niveau 2 of 3 diploma kan je toegelaten worden. De volgende niveau 2 opleidingen sluiten aan bij de MBO-opleiding Ondernemend meubelmaker:
Na je studie
Doorstuderen op het HBO?
Je kan na de MBO-opleiding Ondernemend meubelmaker verder met bijvoorbeeld één van de volgende opleidingen:
Het werkveld van een ondernemende meubelmaker is hoogstwaarschijnlijk in een meubelmakerij of meubelfabriek. Zo kun je meubels maken voor diverse bedrijven als winkels, restaurants, kantoren, scheepsinterieur en zelfs voor muziekwinkels. Je kunt bijvoorbeeld ingezet worden in de bedrijven als meubelmaker, bouwrestaurateur, manager, werkvoorbereider en inkoper. Als ondernemende meubelmaker ben zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van opdrachten en de verkoop.
Salaris en inkomen
Wat verdien ik na de opleiding Ondernemend meubelmaker?
Na je opleiding start je op ongeveer 2376 euro bruto*.
Na 5 jaar verdien je ongeveer 2660 euro bruto per maand.
- Dat is netto ± euro (dit houd je over)
- Per uur is dat omgerekend 15,37 euro bruto.
- Het loon bij deze opleiding is ongeveer 36 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle MBO Niveau 4 opleidingen.
* We gaan ervan uit dat je over 4 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.
* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.
Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?
Na je studie start je tussen de 2066 euro en 2732 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3223 euro tot 3572 euro bruto.
In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Ondernemend meubelmaker.
Baan- & groeikansen
Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: onder gemiddeld
De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is onder gemiddeld. (meetmoment voor corona)
De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: onder gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen
Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: redelijk klein
Gerelateerde opleidingen
Op de MBO-opleiding Werkvoorbereider meubelindustrie leer jij precies hoe je een bouwproject van begin tot eind begeleidt. Als werkvoorbereider ste..
Lees verder →Ben je creatief, volg je de laatste interieurtrends en help je graag andere mensen? Dan is de mbo-opleiding tot interieuradviseur wat voor jou. In ..
Lees verder →Stap binnen in de dynamische wereld van de klimaatsystemen met de opleiding tot Technicus Industriële Koude- en Klimaatsystemen! Als jij gefascinee..
Lees verder →