Farmakunde (HBO)
Over de opleiding
- Studieopbouw
- Locaties
- Video's
- Toelatingseisen
- Meer informatie
- Vervolgopleidingen
- Werkveld
- Salaris
- Baankansen
- Opleidingscode:
- 34090
- Studieduur:
- 4 jaar
- Richting:
- Onderzoek & scheikunde
- Niveau:
- HBO
- Studiekosten:
- Voltijd: ± €2500 P.J. Deeltijd: ± €1500 - 2500 P.J.
bij jou past?
Wil jij graag in de zorg werken als schakel tussen diverse partijen? Als farmakundige ben je die schakel tussen de farmaceutische industrie, apotheken, artsen, zorgverzekeraars, de overheid en patiënten.
Studieopbouw
De Farmakunde opleiding duurt 4 jaar en is zowel voltijd als deeltijd te volgen. De bachelor bestaat uit een propedeusejaar en een hoofdfase. In het propedeusejaar leer je de basis over diverse onderwerpen: farmacologie, bedrijfsvoering, gezondheidsvoorlichting en kwaliteitsmanagement. In de hoofdfase ga je vervolgens dieper op deze onderwerpen in. De gehele opleiding richt zich in principe op vier thema’s waarmee een farmakundige te maken krijgt: het geneesmiddel, de patiënt, een organisatie en de zorgverlening. Al vanaf je eerste jaar loop je stage om je opgedane kennis in de praktijk te brengen. Aan de hand van projecten doe je nog meer praktijkervaring op. Naast de verplichte vakken is er ook ruimte voor een minor, waarmee je verbreding of verdieping kan aanbrengen. In het laatste jaar laat je middels een afstudeerproject zien dat je beroepsbekwaam bent.
Scholen & locaties
We hebben 1 HBO-scholen gevonden die de opleiding Farmakunde aanbieden.
Kennismakingsvideo's
Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de HBO-opleiding Farmakunde!
Toelatingseisen
Er gelden enkele toelatingseisen voor de bachelor Farmakunde. Ben je in het bezit van een havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma, dan ben je toelaatbaar.
Zit je op het vmbo en wil je graag de opleiding Farmakunde volgen? De volgende niveau 4 opleidingen sluiten goed aan ter voorbereiding op deze hbo opleiding:
Meer informatie
Wat houdt de opleiding Farmakunde in?
Tijdens de opleiding Farmakunde leer je om te gaan met de verschillende partijen waar een farmakundige mee samenwerkt. Als farmakundige kan je voorlichting geven over geneesmiddelen en je bent ook gespecialiseerd in de bedrijfsvoering en kwaliteitsmanagement van deze geneesmiddelen. Hoewel je zelf geen geneesmiddelen bereidt of verkoopt, beschik je wel over een gedegen hoeveelheid kennis.
Past de opleiding bij mij?
Hoe weet je nu of een baan als farmakundige wel bij je past? Kijk dan of je jezelf in de onderstaande punten herkent.
- Je bent sociaal vaardig
- Je kan analytisch denken
- Je bent ondenremend
- Je werkt goed in teamverband
- Je bent oplossingsgericht
Na je studie
Verder leren na je studie
Ben je nog niet uitgeleerd? Met een hbo-diploma kan je een vervolgstudie op de universiteit doen. Het is soms wel nodig om een premaster te volgen, maar enkele masters die bij de opleiding Farmakunde aansluiten zijn Gezondheidswetenschappen, Innovatie in Zorg en Welzijn of Evidence Based Practices.
Aan het werk als farmakundige
Met een Farmakunde hbo-diploma kan je verschillende kanten op. Als farmakundige ben je breed opgeleid en je kan onder meer aan de slag bij een zorgverzekeraar, patiëntenorganisatie, farmaceutische groothandel, beroepsorganisatie voor professionals in de zorg of bij apotheken. Je werkzaamheden kunnen variëren: gezondheidsvoorlichting geven, de kwaliteit waarborgen of als manager het beleid bewaken.
Salaris en inkomen
Wat verdien ik na de opleiding Farmakunde?
Na je opleiding start je op ongeveer 2859 euro bruto*.
Na 5 jaar verdien je ongeveer 3606 euro bruto per maand.
- Dat is netto ± euro (dit houd je over)
- Per uur is dat omgerekend 20,84 euro bruto.
- Het loon bij deze opleiding is ongeveer 468 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle HBO opleidingen.
* We gaan ervan uit dat je over 4 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.
* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.
Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?
Na je studie start je tussen de 2486 euro en 3288 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3790 euro tot 5457 euro bruto.
In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Farmakunde.
Baan- & groeikansen
Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: zeer goed
De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is onder gemiddeld. (meetmoment voor corona)
De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen
Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: redelijk klein
Gerelateerde opleidingen
Is scheikunde je favoriete vak op school? Houd je van onderzoeken en experimenteren? De hbo opleiding Chemie is dan een geschikte opleiding voor jo..
Lees verder →Tijdens de HBO-opleiding Forensisch Laboratoriumonderzoek word je voorbereid op een carrière als forensisch onderzoeker die terecht kan bij de rech..
Lees verder →Zoek je graag naar oorzaken en oplossingen? Ben je goed in scheikunde, wiskunde en biologie? Als een baan in het laboratorium je aanspreekt is de o..
Lees verder →