Chemische Technologie (HBO)
Over de opleiding
- Opleidingscode:
- 34275
- Studieduur:
- 4 jaar
- Richting:
- Onderzoek & scheikunde
- Niveau:
- HBO
- Studiekosten:
- Voltijd: ± €2500 P.J. Deeltijd: ± €1500 - 2500 P.J.
bij jou past?
Tijdens de productie van producten wordt gebruik gemaakt van allerlei scheikundige processen. Bij de HBO-opleiding Chemische technologie leer je hoe je chemische reacties in het lab kunt vertalen naar gebruik in grootschalige processen. Hoe kun je bestaande processen verbeteren of duurzamer maken? Voor deze opleiding moet je kennis hebben van scheikunde en technologie. Je bent kritisch, gedreven en bent geïnteresseerd in duurzaamheid.
Studieopbouw
Tijdens de HBO-opleiding Chemische Technologie word je meegenomen in de wereld van chemische reacties. Je verdiept je in chemische technologie en leert de processen en werking van apparaten beter begrijpen. Duurzaamheid en innovatie staan tijdens deze opleiding hoog in het vaandel.
Je volgt vakken als scheikunde, wiskunde en statistiek. Naarmate de opleiding vordert krijg je meer en meer praktijkgerichte opdrachten en groepsopdrachten. Door ervaring op te doen in de praktijk is het makkelijker om een specialisatie te kiezen in een bepaald gebied.
Scholen & locaties
We hebben 8 HBO-scholen gevonden die de opleiding Chemische Technologie aanbieden.
Kennismakingsvideo's
Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de HBO-opleiding Chemische Technologie!
Toelatingseisen
Om toegelaten te worden tot de HBO-opleiding Chemische Technologie, dien je in het bezit te zijn van een HAVO of VWO diploma of een MBO niveau 4 diploma. Heb je geen havo diploma en wil je eerst ervaring opdoen in het MBO? De volgende niveau 4 opleidingen sluiten goed aan op de HBO-opleiding Chemische Technologie
Na je studie
Na het afronden van de opleiding Chemische Technologie is het werkaanbod divers. Zo kan je werken bij bedrijven als Shell of DSM. Een aantal voorbeelden van toekomstige beroepen zijn, veiligheidsadviseur, materiaaltechnoloog en onderzoeker. Je werkt aan chemische processen binnen de chemische industrie of werkt aan de ontwikkeling van nieuwe (duurzame) technologie.
Salaris en inkomen
Wat verdien ik na de opleiding Chemische Technologie?
Na je opleiding start je op ongeveer 2925 euro bruto*.
Na 5 jaar verdien je ongeveer 3688 euro bruto per maand.
- Dat is netto ± euro (dit houd je over)
- Per uur is dat omgerekend 21,32 euro bruto.
- Het loon bij deze opleiding is ongeveer 550 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle HBO opleidingen.
* We gaan ervan uit dat je over 4 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.
* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.
Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?
Na je studie start je tussen de 2543 euro en 3363 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3876 euro tot 5582 euro bruto.
In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Chemische Technologie.
Baan- & groeikansen
Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: redelijk goed
De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is redelijk goed. (meetmoment voor corona)
De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: redelijk goed, vergeleken met andere opleidingen
Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: redelijk klein
Gerelateerde opleidingen
Is scheikunde je favoriete vak op school? Houd je van onderzoeken en experimenteren? De hbo opleiding Chemie is dan een geschikte opleiding voor jo..
Lees verder →Applied Science is iets voor jou als je nieuwsgierig bent. Hoe ontstaan allergieën? Wat is de beste manier om een vaccin te ontwikkelen? Geef jij h..
Lees verder →Zoek je graag naar oorzaken en oplossingen? Ben je goed in scheikunde, wiskunde en biologie? Als een baan in het laboratorium je aanspreekt is de o..
Lees verder →