Bouwkunde (HBO)
Over de opleiding
- Studieopbouw
- Locaties
- Video's
- Toelatingseisen
- Meer informatie
- Vervolgopleidingen
- Werkveld
- Salaris
- Baankansen
- Opleidingscode:
- 34263
- Studieduur:
- 4 jaar
- Richting:
- Bouw & productie
- Niveau:
- HBO
- Studiekosten:
- Voltijd: ± €2500 P.J. Deeltijd: ± €1500 - 2500 P.J.
bij jou past?
Ben jij technisch en creatief, en ben je geïnteresseerd in constructies van gebouwen? Als bouwkundig professional weet je hoe een bouwproces eruit ziet, welke bouwtechnieken er zijn en wat goede manieren zijn om woningen of andere gebouwen te ontwerpen op een duurzame manier. Ontwerpen en uitvoeren, analyseren en rekenen: je leert alle facetten van de bouwkunde.
Studieopbouw
Tijdens je opleiding hbo Bouwkunde leer je over de bouwtechniek, bouwfysica, constructieleer en daarnaast doe je diverse vaardigheden op zoals 3D-tekenen. Je kan alles direct in de praktijk brengen tijdens projecten voor echte opdrachtgevers.
Door de combinatie van theoretische en praktische vakken en de projecten word je klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Met behulp van minors kan jij je tijdens de opleiding verder specialiseren. Denk hierbij aan een minor architectuur, bouwtechniek, management of duurzaamheid.
Scholen & locaties
We hebben 11 HBO-scholen gevonden die de opleiding Bouwkunde aanbieden.
Kennismakingsvideo's
Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de HBO-opleiding Bouwkunde!
Toelatingseisen
Om te mogen starten met de opleiding bouwkunde moet je aan enkele toelatingseisen voldoen. Je bent toelaatbaar met de volgende diploma’s:
- Havo diploma (profiel C&M moet wiskunde A of B in pakket hebben)
- Vwo diploma
- Mbo-niveau 4 diploma, bijvoorbeeld Middenkaderfunctionaris Bouw of Werkvoorbereider installaties.
Heb je geen wiskunde of natuurkunde gevolgd op de middelbare school? Dan is het aan te raden om op een andere manier kennis op eindexamenniveau VO te krijgen voor deze vakken voor je met de studie Bouwkunde start.
Meer informatie
Type opleiding en studieduur
De hbo-opleiding Bouwkunde is een 4-jarige opleiding. Je maakt eerst kennis met alle kanten van de bouw aan de hand van theoretische vakken en een oriënterende stage. Na het eerste jaar volgt meer verdieping tijdens de studie en is er ruimte voor een stage, keuzevakken en een minor en uiteindelijk je afstudeeropdracht.
Wil je voltijd Bouwkunde studeren of liever werken en leren combineren? Het is ook mogelijk de opleiding hbo Bouwkunde deeltijd of duaal te volgen.
Past de opleiding bij mij?
Ben je benieuwd of de hbo-opleiding Bouwkunde bij je past? Bekijk dan of je jezelf herkent in de onderstaande punten:
- Je bent geïnteresseerd in duurzaamheid
- Je hebt een ruimtelijk inzicht
- Je bent creatief
- Je bent praktisch ingesteld
- Je bent goed met cijfers
Wat is het verschil tussen bouwkunde op het mbo en hbo?
Heb je jouw diploma van mbo Bouwkunde behaald, dan ben je in staat om bouwklussen uit te voeren. Daarbij is de projectleider je leidinggevende. Op het hbo word je ook praktijkgericht opgeleid, maar jij bepaalt wat er tijdens de klus gebeurt.
Na je studie
Doorstuderen na opleiding bouwkunde
Ben je nog niet uitgeleerd na het behalen van je diploma? Dan kan je doorstromen naar een (technische) universiteit. Je moet wel een premaster volgen om toegelaten te worden tot de universitaire opleiding. Je kan ook in overleg met werkgever een post-hbo-opleiding volgen.
Werken als bouwkundig professional
Na de opleiding kan je aan de slag als bouwkundige. Je kan gaan werken bij bouwbedrijven en aannemers, maar ook bij een architectenbureau of gemeentes. Bij deze bedrijven en instellingen ben je dan werkzaam als projectleider, werkvoorbereider, calculator, constructeur of bouwfysisch adviseur. Er zijn dus oneindig veel mogelijkheden!
Salaris en inkomen
Wat verdien ik na de opleiding Bouwkunde?
Na je opleiding start je op ongeveer 3106 euro bruto*.
Na 5 jaar verdien je ongeveer 3750 euro bruto per maand.
- Dat is netto ± euro (dit houd je over)
- Per uur is dat omgerekend 21,68 euro bruto.
- Het loon bij deze opleiding is ongeveer 612 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle HBO opleidingen.
* We gaan ervan uit dat je over 4 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.
* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.
Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?
Na je studie start je tussen de 2701 euro en 3572 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3773 euro tot 5433 euro bruto.
In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Bouwkunde.
Baan- & groeikansen
Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: gemiddeld
De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is gemiddeld. (meetmoment voor corona)
De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen
Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: gemiddeld
Gerelateerde opleidingen
Ben jij gedreven, nieuwsgierig en ondernemend? En heb jij een passie voor techniek en het oplossen van problemen? Met de HBO opleiding Werktuigbouw..
Lees verder →Als speciliast in technische bedrijfskunde ben jij een slimme schakel tussen management en de techniek. Je analyseert graag en zoekt naar oplossing..
Lees verder →Wil je leren hoe een bedrijf werkt en tegelijkertijd bouwkennis opdoen? Met de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde leer je alles over management..
Lees verder →