Alles over post-hbo


Wil je na je HBO bachelor nog verder leren? Misschien is een post-hbo opleiding de juiste optie!

Alles over post-hbo
2 min. leestijd 11 nov 20230 Gebruikersvragen

Post-hbo-programma’s (Post-Hoger Beroepsonderwijs) zijn specifieke onderwijsprogramma’s die worden aangeboden aan personen die al een hbo-diploma hebben behaald en hun kennis en vaardigheden verder willen ontwikkelen op een specifiek vakgebied.

Welk niveau is post-hbo?

Post-hbo-programma’s bevinden zich op een niveau tussen het hbo en een masteropleiding. Ze bieden verdieping en specialisatie na het behalen van een hbo-diploma.

Voor wie is post-hbo?

Post-hbo-programma’s zijn bedoeld voor afgestudeerden met een hbo-diploma die hun vaardigheden willen verbeteren om zich voor te bereiden op een specifieke baan of functie in hun vakgebied. Deze programma’s helpen hen om concurrerender te zijn op de arbeidsmarkt.

Hoe lang duurt post-hbo?

De duur van post-hbo-programma’s varieert, maar ze kunnen meestal tussen de 6 maanden en 2 jaar in beslag nemen, afhankelijk van het programma en de instelling.

Post-hbo-opleidingen zijn sterk praktijkgericht, wat betekent dat ze zich richten op het toepassen van theoretische kennis in de praktijk.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een post-hbo-programma, moet je doorgaans in het bezit zijn van een relevant hbo-diploma. Sommige programma’s kunnen aanvullende eisen stellen, zoals werkervaring of specifieke vakken.

Kosten en studiefinanciering

Post-hbo-programma’s zijn doorgaans niet goedkoop en kosten kunnen variëren afhankelijk van de instelling en het programma. Studenten hebben geen recht op studiefinanciering voor deze programma’s.

Wat is het diploma waard?

Bedrijven zien post-hbo-diploma’s als waardevol omdat ze laten zien dat je je hebt gespecialiseerd in een specifiek vakgebied en bereid bent geweest om extra inspanning te leveren om je vaardigheden te verbeteren. Het vergroot je kansen op een baan binnen je gekozen vakgebied.

Andere vormen naast post-hbo

Naast post-hbo-programma’s zijn er andere onderwijsvormen, zoals bacheloropleidingen, masteropleidingen en associate degree-programma’s (AD). Een bacheloropleiding biedt een brede basis, een master is meer gespecialiseerd en diepgaand, en een associate degree is een kortere opleiding tussen het mbo en hbo in. De keuze hangt af van je carrièredoelen en interesses.

Wil je nog wat weten? Stel gerust een vraag!