Technische Natuurkunde (HBO)
Over de opleiding
- Opleidingscode:
- 34268
- Studieduur:
- 4 jaar
- Richting:
- Dier & natuur
- Niveau:
- HBO
- Studiekosten:
- Voltijd: ± €2500 P.J. Deeltijd: ± €1500 - 2500 P.J.
bij jou past?
De HBO-opleiding Technische Natuurkunde combineert natuurkunde met technologie. Ben je nieuwsgierig en heb je een zwak voor techniek? Dan is dit een opleiding voor jou. Technische Natuurkunde is een studie waar je veel theorie krijgt die je meteen weer kan toepassen tijdens experimenten en onderzoeken. Vakken als wiskunde, mechanica, chemie, atoom & kernfysica stomen je klaar om dagelijks te werken aan de nieuwste ontwikkelingen.
Studieopbouw
De opleiding technisch natuurkunde is opgebouwd uit zowel theorie- als praktijklessen. Je leert zowel door middel van zelfstudie als door middel van projectmatig werken met medestudenten. Natuurkunde staat tijdens deze opleiding centraal. Vakken die je volgt zijn onder anderen kwantummechanica, thermodynamica, duurzame energie, metrologie, wiskunde, programmeren, warmteleer en speciale relativiteitstheorie. De studie is zo opgebouwd dat je direct toepast wat je tijdens theorielessen leert in de praktijk. Zo kom je er meteen achter of het vakgebied bij je past.
Scholen & locaties
We hebben 6 HBO-scholen gevonden die de opleiding Technische Natuurkunde aanbieden.
Kennismakingsvideo's
Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de HBO-opleiding Technische Natuurkunde!
Toelatingseisen
Om toegelaten te worden tot de HBO-opleiding Technische Natuurkunde, dien je in het bezit te zijn van een HAVO of VWO diploma of een MBO niveau 4 diploma. Heb je geen havo diploma en wil je eerst ervaring opdoen in het MBO? De volgende niveau 4 opleidingen sluiten goed aan op de HBO-opleiding Technische Natuurkunde
Na je studie
Het werkveld van een technische natuurkundige is divers. Je kunt als technisch ingenieur aan het werk bij verschillende bedrijven als CERN, ALMOF, TNO, KEMA, Philips, ziekenhuizen en ingenieurs- en adviesbureaus. Je vervult functies als onderzoeker van fysische onderzoeksvragen, ontwerper van meetsystemen. Ook kun je aan het werk als projectengineer of instrumentatietechnicus. Wil je liever meer kennis opdoen dan kun je na het afronden van de opleiding ook doorstromen naar een verwante- HBO opleiding. Voorbeelden van een opleiding die je kan volgen is de master opleiding applied Nanotechnology.
Salaris en inkomen
Wat verdien ik na de opleiding Technische Natuurkunde?
Na je opleiding start je op ongeveer 2995 euro bruto*.
Na 5 jaar verdien je ongeveer 3799 euro bruto per maand.
- Dat is netto ± euro (dit houd je over)
- Per uur is dat omgerekend 21,96 euro bruto.
- Het loon bij deze opleiding is ongeveer 661 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle HBO opleidingen.
* We gaan ervan uit dat je over 4 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.
* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.
Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?
Na je studie start je tussen de 2604 euro en 3444 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 4015 euro tot 5782 euro bruto.
In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Technische Natuurkunde.
Baan- & groeikansen
Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: zeer goed
De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is onder gemiddeld. (meetmoment voor corona)
De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen
Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: redelijk klein
Gerelateerde opleidingen
Ben je een liefhebber van de natuur en vind je het belangrijk om er zorg voor te dragen? Dan is de opleiding Bos- en Natuurbeheer misschien wel iet..
Lees verder →Jij hebt groene vingers en denkt graag na over innovatieve oplossingen. Biologie is je favoriete vak en je bent geïnteresseerd in het duurzamer mak..
Lees verder →Studenten Milieukunde bedenken oplossingen voor een duurzame, leefbare wereld en een beter milieu. Biologie, scheikunde, aardrijkskunde, milieukund..
Lees verder →