PABO (HBO)
Over de opleiding
- Studieopbouw
- Locaties
- Video's
- Toelatingseisen
- Meer informatie
- Vervolgopleidingen
- Werkveld
- Salaris
- Baankansen
- Opleidingscode:
- 34808
- Officiële naam:
- Opleiding tot leraar Basisonderwijs
- Andere namen:
- Basisschoolleraar.
- Studieduur:
- 4 jaar
- Richting:
- Onderwijs
- Niveau:
- HBO
- Studiekosten:
- Voltijd: ± €2500 P.J. Deeltijd: ± €1500 - 2500 P.J.
bij jou past?
De PABO (Pedagogische Academie voor het Basisonderwijs) is de perfecte keuze voor wie een variërende baan wilt waarbij je dagelijks een verschil maakt in de levens van kinderen. Als leraar basisonderwijs ben je niet alleen verantwoordelijk voor het aanleren van vakinhoudelijke kennis, maar ook voor de persoonlijke groei van jouw leerlingen. Je leert kinderen omgaan met hun talenten, helpt hen zich veilig te voelen in de klas, en stimuleert hun nieuwsgierigheid en creativiteit. Een opleiding aan de PABO biedt jou de kennis en vaardigheden om deze betekenisvolle rol te vervullen.
Naast de directe invloed die je hebt op de ontwikkeling van kinderen, biedt de PABO veel voordelen op het gebied van werkzekerheid en variatie. Het beroep van basisschoolleraar blijft zeer gewild, met tal van mogelijkheden in het openbaar, christelijk, of katholiek onderwijs. Bovendien biedt de opleiding flexibiliteit: van de mogelijkheid om stages te volgen in binnen- en buitenland, tot het specialiseren in specifieke vakken of doelgroepen.
Studieopbouw
Tijdens de opleiding Pabo word je klaargestoomd om voor de klas te staan in het basisonderwijs. Je krijgt les in de vakken die kinderen op basisscholen krijgen en volgt je eerste stage. Ook leer je over het verzorgen van lessen en doe je pedagogische vaardigheden op.
Vanaf het tweede leerjaar sta je steeds meer zelfstandig voor de klas. In het derde jaar kan je een minor kiezen en loop je stage in de onder- of bovenbouw. Je sluit je opleiding af met een afstudeerstage en een praktijkgericht onderzoek.
De lerarenopleiding basisonderwijs geeft je handvaten om kinderen hun talenten te laten ontdekken en ontwikkelen. Juf of meester zijn, is meer dan lesgeven. Het is ook belangrijk om gedrags- of leerproblemen te herkennen. Je leert tijdens de opleiding ook hoe je met deze problemen omgaat.
Scholen & locaties
We hebben 24 HBO-scholen gevonden die de opleiding PABO aanbieden.
Kennismakingsvideo's
Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de HBO-opleiding PABO!
Toelatingseisen
Om toegelaten te worden tot de lerarenopleiding basisonderwijs heb je een bepaalde vooropleiding nodig:
- Havo of vwo diploma
- Mbo-niveau 4 diploma.
Zit je op dit moment op het VMBO en wil je graag naar de PABO? Dan kan je bijvoorbeeld de opleiding Onderwijsassistent volgen.
Vanaf 2015 is het nodig om voldoende kennis te hebben van geschiedenis, aardrijkskunde en natuur & techniek. Heb je geen eindexamen gedaan in deze vakken, dan is een toelatingstoets nodig.
Daarnaast moet je een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen overhandigen. Dit heb je nodig zodra je gaat solliciteren en dit is wettelijk verplicht. Bij een VOG-aanvraag controleren ze of jij niet in aanmerking bent gekomen met justitie of een strafbaar feit hebt gepleegd, waarbij met name wordt gekeken naar zedenmisdrijven.
Ben je op dit moment aan het werk in een ander vakgebied en wil jij je graag laten omscholen tot leraar in het basisonderwijs? Via een zij-instroomtraject kan je in 2 jaar de bevoegdheid halen voor
Meer informatie
Studieduur
De duur van de opleiding is afhankelijk van hoe je instroomt. De mogelijke scenarios hierin zijn:
- Ben je een zij-instromer, dan kan je de opleiding in 2 jaar doorlopen.
- Heb je VWO of een HBO propedeuse? Dan kan je de opleiding in 3 jaar doorlopen.
- Kom je vanaf het MBO of heb je jouw havo diploma? Dan duurt de opleiding 4 jaar.
Uitzondering: Heb je HAVO gedaan, maar wil je de opleiding toch in 3 jaar afronden? Als jij met een toets kan aantonen dat je over voldoende kennis beschikt, is dat mogelijk.
Naast het volgen van vakken, loop je ook stage in het basisonderwijs. Om ervoor te zorgen dat je eigen kennis op niveau is, maak je in het eerste jaar een aantal toetsen. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk dat je rekenvaardigheden in het eerste jaar op groep 8-plusniveau liggen. Om jouw niveau te meten, maak je een Citotoets. Je krijgt drie kansen om deze toets te halen. Haal je de toets niet, dan moet je stoppen met de opleiding.
Ook krijg je aan het einde van het eerste jaar een basiskennistoets Nederlands, die je met een voldoende moet afronden.
Past de opleiding bij mij?
Ben je benieuwd of de Pabo opleiding hbo wel bij je past? Onderstaande eigenschappen kunnen goed van pas komen als je aan het werk gaat als leerkracht basisonderwijs:
- Je bent goed met kinderen
- Je helpt graag anderen
- Je bent creatief
- Je bent geduldig
- Je kan organiseren en plannen
Hoe ziet een werkdag op de PABO eruit bij groep 3?
Een werkdag op de PABO met groep 3 begint vaak vroeg, want de jongere kinderen hebben structuur en regelmaat nodig. Je begint de dag met een kringgesprek, waarin je kinderen de ruimte geeft om over hun ervaringen te praten. Daarna start je met een les lezen of schrijven, waarbij je op verschillende niveaus lesgeeft om aan te sluiten bij de ontwikkelingsstadia van de kinderen.
De ochtend bestaat uit taal- en rekenlessen, waarbij je gebruikmaakt van speelse werkvormen zoals het werken met blokken of prentenboeken. De kinderen krijgen regelmatig een korte pauze, waarin ze buiten kunnen spelen. Na de pauze ga je verder met creatieve vakken, zoals tekenen of muziek, waarbij de kinderen hun fantasie de vrije loop laten.
De middag is gereserveerd voor wereldoriëntatie of een expressievak, zoals dans of drama. Het is belangrijk om structuur en spelelementen af te wisselen, zodat kinderen geconcentreerd blijven en plezier hebben. Aan het einde van de dag is er tijd voor reflectie, waarbij je met de kinderen terugblikt op wat ze geleerd hebben.
Hoe ziet een werkdag eruit op de PABO bij groep 7?
Bij groep 7 is de dynamiek anders: kinderen zijn zelfstandiger en nieuwsgieriger, maar ook zoekende naar hun plek in de groep. Een werkdag begint met het doornemen van de planning en een korte instructie. Je werkt aan uitdagende vakken zoals begrijpend lezen, rekenen met breuken en procenten, of Engels.
De leerlingen van groep 7 zijn vaak bezig met groepsopdrachten, waarbij samenwerking en probleemoplossend denken centraal staan. Ook krijgen zij meer ruimte om zelfstandig te werken en verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen leerproces. Naast de kernvakken is er ruimte voor verdieping in vakken als geschiedenis of natuur en techniek.
In de middag geef je vaak creatieve vakken zoals handvaardigheid of drama, waarbij de kinderen hun eigen expressie leren ontwikkelen. De afwisseling tussen cognitieve en creatieve vakken houdt hen actief en betrokken.
Na je studie
Doorstuderen
Wil je nog verder leren na je Pabo opleiding hbo? Je kan dan een hbo-master gaan volgen, zoals Educational Needs. Maar ook een universitaire master is mogelijk. Denk hier aan een master orthopedagogiek of onderwijskunde.
Daarnaast kiezen er veel mensen voor om eerst aan het werk te gaan en zich te specialiseren. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van gedrag (gedragsspeciliast) of gym (Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs).
Werken als leraar basisonderwijs
Met je Pabo-diploma op zak kan je aan de slag in groep 1 tot en met 8 van vrijwel elke basisschool.
Wel is het zo dat sommige basisscholen de voorkeur geven aan leraren met een diploma behaald aan een christelijke hogeschool. Echter door het huidige lerarentekort, kan je bij de meeste basisscholen voor de klas.
Naast het reguliere basisonderwijs, kan je ook werken in het speciale basisonderwijs, op een internaat, bij een huiswerkinstituut of in het volwassenenonderwijs.
Salaris en inkomen
Wat verdien ik na de opleiding PABO?
Na je opleiding start je op ongeveer 3158 euro bruto*.
Na 5 jaar verdien je ongeveer 3661 euro bruto per maand.
- Dat is netto ± euro (dit houd je over)
- Per uur is dat omgerekend 21,16 euro bruto.
- Het loon bij deze opleiding is ongeveer 523 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle HBO opleidingen.
* We gaan ervan uit dat je over 4 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.
* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.
Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?
Na je studie start je tussen de 2897 euro en 3442 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3723 euro tot 4839 euro bruto.
In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding PABO.
Voor de berekening voor leraar basisonderwijs is schaal L10 aangehouden. Bedragen zijn inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering en toeslagen.
Baan- & groeikansen
Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: zeer goed
De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is zeer goed. (meetmoment voor corona)
De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen
Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: redelijk klein
Gerelateerde opleidingen
Tijdens deze HBO-opleiding Leraar Pedagogiek leer je allerlei verschillende manieren om kinderen en volwassenen te begeleiden, enthousiast te maken..
Lees verder →Wil je Engels geven in het voortgezet onderwijs? Of wil je in het volwassenen- of beroepsonderwijs aan de slag? Ontdek dan alles over de Lerarenopl..
Lees verder →Heb je een brede interesse in Wiskunde en cijfers? Wil je graag lesgeven? Lees dan verder om te ontdekken of de Lerarenopleiding Wiskunde iets voor..
Lees verder →