Leraar Wiskunde (HBO)
Over de opleiding
- Studieopbouw
- Locaties
- Video's
- Toelatingseisen
- Meer informatie
- Vervolgopleidingen
- Werkveld
- Salaris
- Baankansen
- Opleidingscode:
- 35221
- Officiële naam:
- Lerarenopleiding 2e graad Wiskunde
- Studieduur:
- 4 jaar
- Richting:
- Onderwijs
- Niveau:
- HBO
- Studiekosten:
- Voltijd: ± €2500 P.J. Deeltijd: ± €1500 - 2500 P.J.
bij jou past?
Heb je een brede interesse in Wiskunde en cijfers? Wil je graag lesgeven? Lees dan verder om te ontdekken of de Lerarenopleiding Wiskunde iets voor jou is.
Studieopbouw
De 4-jarige Lerarenopleiding Wiskunde is voltijd, deeltijd en duaal te volgen. De bachelor is grofweg opgesplitst in twee delen: de propedeuse en de hoofdfase. Tijdens het eerste jaar (de propedeuse) leer je de basis van het vakgebied Wiskunde en je volgt didactische vakken. Op het gebied van Wiskunde krijg je onder meer de vakken Algebra en Differentiëren.
Na het behalen van je propedeuse volgt er meer verdieping in de opleiding. Je volgt complexere vakken, als Stereometrie en Vectormeetkunde. Daarnaast krijg je nog steeds lessen op het gebied van vakdidactiek en onderwijskunde. Er is ruimte voor een minor, om verdieping of verbreding aan te brengen in je studie. Je sluit de opleiding af met een afstudeerstage en-onderzoek. Zo laat je zien dat je klaar bent voor het docentschap Wiskunde.
Scholen & locaties
We hebben 9 HBO-scholen gevonden die de opleiding Leraar Wiskunde aanbieden.
Kennismakingsvideo's
Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de HBO-opleiding Leraar Wiskunde!
Toelatingseisen
Er gelden enkele voorwaarden om toegelaten te worden tot de Lerarenopleiding Wiskunde. Je bent in het bezit van een havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma.
Zit je op het vmbo en wil je graag de opleiding Leraar Wiskunde volgen? De MBO niveau 4 opleiding Onderwijsassistent sluit goed aan bij deze opleiding!
Meer informatie
Wat houdt de Lerarenopleiding Wiskunde in?
Tijdens de Lerarenopleiding Wiskunde word je opgeleid tot docent Wiskunde. Je leert alles over het vak Wiskunde én over lesgeven op het voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs of volwassenenonderwijs.
Past de opleiding bij mij?
Hoe weet je of docent Wiskunde iets voor jou is? Bekijk of je jezelf herkent in de onderstaande punten:
- Je houdt van cijfers en wiskunde
- Je wil graag lesgeven
- Je bent sociaal
- Je kan goed communiceren
- Je bent creatief
Na je studie
Verder leren na je studie
Wil je jouw eerstegraads bevoegdheid halen en ook in de bovenbouw van havo/vwo en het hbo lesgeven? Dan kan je deze bevoegdheid halen op enkele hogescholen in Nederland. Je kan met een hbo-diploma ook een universitaire master volgen, bijvoorbeeld in de richting van gedragswetenschappen of onderzoek.
Aan het werk als Leraar Wiskunde
Na het behalen van je hbo-diploma ben je tweedegraads bevoegd als docent Wiskunde. Dit betekent dat je aan de slag kan in het vmbo, het volwassenenonderwijs en de onderbouw van havo/vwo.
Salaris en inkomen
Wat verdien ik na de opleiding Leraar Wiskunde?
Na je opleiding start je op ongeveer 2962 euro bruto*.
Na 5 jaar verdien je ongeveer 3813 euro bruto per maand.
- Dat is netto ± euro (dit houd je over)
- Per uur is dat omgerekend 22,04 euro bruto.
- Het loon bij deze opleiding is ongeveer 675 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle HBO opleidingen.
* We gaan ervan uit dat je over 4 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.
* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.
Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?
Na je studie start je tussen de 2576 euro en 3407 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 4091 euro tot 5890 euro bruto.
In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Leraar Wiskunde.
Baan- & groeikansen
Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: zeer goed
De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is zeer goed. (meetmoment voor corona)
De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen
Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: redelijk klein
Gerelateerde opleidingen
Heb je een interesse in economie en wil je graag lesgeven? Kijk dan snel of de Lerarenopleiding Economie iets voor jou is...
Lees verder →Als Leraar Bedrijfseconomie lever je een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van studenten. Je laat ze kennis maken met complexe onderwerpen op h..
Lees verder →De PABO (Pedagogische Academie voor het Basisonderwijs) is de perfecte keuze voor wie een variërende baan wilt waarbij je dagelijks een verschil ma..
Lees verder →