verspaner niveau 3 (MBO)
Over de opleiding
- Studieopbouw
- Locaties
- Video's
- Toelatingseisen
- Meer informatie
- Vervolgopleidingen
- Werkveld
- Salaris
- Baankansen
- Opleidingscode:
- 25624
- Officiële naam:
- Allround precisieverspaner
- Studieduur:
- 2 tot 3 jaar
- Richting:
- Techniek
- Niveau:
- MBO, Niveau 3
- Studiekosten:
- Voltijd (BOL): ± €1400 P.J. BBL: ± €700 P.J.
bij jou past?
De taak van een Allround verspaner is een hele belangrijke. Een verspaner is iemand die machinaal kan verspanen, oftewel materiaal kan vormgeven. Hiermee vind je een baan bij een bedrijf dat zich bezighoudt van fijnmechanische techniek. Hierbij gaat het om alle verspaningstechnieken waarbij producten worden gemaakt uit staal, gietijzer of kunststof.
Studieopbouw
De opleiding tot Allround (precisie)verspaner vindt plaats op niveau 3. Gedurende de opleiding leer je van alles en nog wat, wat te maken heeft met onder andere het bewaken en bedienen van allerlei draai- en freesmachines, maar ook het produceren van kleine series producten in kleine aantallen. Het is belangrijk dat een verspaner zorgvuldig en nauwkeurig werkt.
Tijdens de opleiding leer je van alles over computers door dingen te leren zoals computergestuurd frezen en draaien, machinaal verspanen, rekenen, omgaan met computers, CNC technieken, materialenkennis, etc.
Scholen & locaties
We hebben 12 MBO-scholen gevonden die de opleiding verspaner niveau 3 aanbieden.
Kennismakingsvideo's
Bekijk de video's van verschillende scholen en maak kennis met de MBO-opleiding verspaner niveau 3!
Toelatingseisen
Voor deze MBO niveau 3 opleiding zijn enkele toelatingseisen waar je aan moet voldoen. Met een kader vmbo diploma of hoger kan je deze opleiding volgen. Ook als je de eerste 3 jaren van de havo of het vwo hebt voltooid, mag je aan deze opleiding beginnen.
Heb je vmbo bl gedaan? Dan ben je niet direct toelaatbaar. Je zult dan eerst een mbo niveau 2 opleiding moeten volgen, zoals bijvoorbeeld de opleiding Monteur laagspanningsdistributie of Fietstechnicus, maar ook met een andere niveau 2 diploma is het mogelijk om te starten met deze opleiding.
Meer informatie
Studieduur en type opleiding
De opleiding Allround (precisie)verspaner is dus een MBO niveau 3 opleiding. Afhankelijk van wat je fijn vindt kan je een BBL of BOL-versie volgen. Op school leer je van de theorie en ontwikkel je belangrijke vaardigheden. Tijdens stages en meeloopdagen doe je praktijkervaring op.
Wanneer past de opleiding bij mij
De opleiding verspaner niveau 3 is voor iedereen die houdt van machines. Je hebt plezier in het omgaan met machines en kunt veilig en voorzichtig met ze werken. Hierbij is het van belang dat hoge kwaliteit gewaarborgd wordt.
Na je studie
Doorstuderen
Met de opleiding Allround precisieverspaner heb je verscheidene opties om door te studeren. De meest gekozen vervolg opleidingen zijn Allround Operationeel Technicus, Technicus engineering en Productietechnicus.
Werkveld van beroep
Een verspaner is voor veel bedrijven erg belangrijk. Je kan aan de slag bij bedrijven die zich bezighouden met fijnmechanische techniek (de metaalproductenindustrie). Vaak werk je met staal, kunststof of gietijzer. Afhankelijk van het bedrijf zijn sommige machines computergestuurd en andere handmatig.
Salaris en inkomen
Wat verdien ik na de opleiding verspaner niveau 3?
Na je opleiding start je op ongeveer 2695 euro bruto*.
Na 5 jaar verdien je ongeveer 3010 euro bruto per maand.
- Dat is netto ± euro (dit houd je over)
- Per uur is dat omgerekend 17,40 euro bruto.
- Het loon bij deze opleiding is ongeveer 617 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle MBO Niveau 3 opleidingen.
* We gaan ervan uit dat je over 2 jaar start met werken. Bekijk de grafiek om meer duidelijkheid te krijgen over bedragen en ontwikkeling van het salaris.
* Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Onder andere hoe jij je ontwikkelt, maar ook de branch waarin je werkt. Bovenstaande cijfers zijn daarom ter indicatie en geen vaste bedragen.
Hoe ontwikkelt mijn salaris zich na deze opleiding?
Na je studie start je tussen de 2344 euro en 3100 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3025 euro tot 4033 euro bruto.
In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding verspaner niveau 3.
Baan- & groeikansen
Het Salaris is vergeleken met andere opleidingen op het zelfde niveau: onder gemiddeld
De Werkgelegenheid in Nederland na deze opleiding is gemiddeld. (meetmoment voor corona)
De mogelijkheid om door te stromen / te groeien is: ver onder gemiddeld, vergeleken met andere opleidingen
Kans dat jouw taken op den duur geautomatiseerd / gerobotiseerd worden: groot
Gerelateerde opleidingen
Als Eerste Monteur Mechatronica heeft de elektro- en besturingstechniek op het gebied van metaal weinig geheimen meer voor je. Je hebt een voorlief..
Lees verder →Nederland is zonder twijfel een echt fietsland. We hebben hier meer fietsen dan inwoners. En al die fietsen hebben regelmatig een onderhoudsbeurt o..
Lees verder →Een hele mond vol; de MBO-opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit. Het is dan ook een brede opleiding om aan de..
Lees verder →