HBO-opleiding leraar

Heb je altijd al voor de klas willen staan? De hbo lerarenopleiding stoomt je klaar voor het docentschap op de middelbare school. Als leraar heb je een uitdagende en afwisselende baan, waarbij je veel contact hebt met leerlingen, collega’s en ouders.

Soorten lerarenopleiding voor Voortgezet Onderwijs

Je wilt leraar worden op een middelbare school, maar wat nu? Er zijn ontzettend veel verschillende lerarenopleidingen. Bij de opleiding tot basisschoolleraar (pabo) volg je een algemene opleiding. Bij de Lerarenopleiding Voortgezet Onderwijs is er niet slechts één opleiding. Als leraar op het VO ben je namelijk gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. De vakgebieden zijn:

Meer weten over salaris, studieduur en locaties over 1 van de opleidingen? Klik op de opleiding voor meer informatie.

Wil je de opleiding voltijd volgen of werken en leren combineren? Het is ook mogelijk de hbo lerarenopleiding deeltijd of duaal te volgen.

Past de hbo lerarenopleiding bij mij?

Het is natuurlijk belangrijk dat de functie als leraar bij je past. Herken jij jezelf in de volgende vaardigheden?

  • Je kan leiding geven
  • Je bent creatief
  • Je kan goed met pubers omgaan
  • Je kan anderen motiveren
  • Je beschikt over zelfreflectie
  • Je bent geduldig

Vooropleiding lerarenopleiding hbo

Om toegelaten te worden tot de lerarenopleiding Voortgezet Onderwijs heb je een van de volgende vooropleidingen nodig:

  • Havo of vwo diploma
  • Mbo-niveau 4 diploma

Een logische vooropleiding op het MBO is onderwijsassistent.

Werken als leraar

Na je hbo opleiding kan je aan de slag als leraar in het vakgebied waarvoor je bent opgeleid. Je kan je didactische vaardigheden echter ook gebruiken in andere functies. Denk hier bijvoorbeeld aan een baan bij de overheid of een functie in de toeristische sector.

Opleiding tot 1e of 2e graads docent

In het onderwijs wordt een onderscheid gemaakt tussen 1e en 2e graads docenten. Heb je een Bevoegdheid Tweede Graad, dan mag je lesgeven aan alle leerjaren van het vmbo en de eerste drie leerjaren van havo en vwo. Ook kan je lesgeven in het beroeps- en volwassenen onderwijs.

Wil je een 1e graads bevoegdheid en binnen het hele voortgezet onderwijs lesgeven? Je kan deze bevoegdheid halen met behulp van een universitaire lerarenopleiding of een hbo-opleiding voor eerste graad.