Houd je van sporten en geef je graag les aan anderen? Tijdens de mbo-opleiding Sport en Bewegen word je opgeleid tot sport- en bewegingsleider. Na je opleiding weet je hoe je moet lesgeven, maar ook hoe je evenementen en projecten organiseert en uitvoert.

Studieopbouw

De opleiding Sport en Bewegen is een diverse opleiding waarin je meer leert dan alleen lesgeven. Je leert ook hoe je evenementen organiseert en begeleidt. Tijdens je opleiding verzorg je diverse sport- en bewegingsactiviteiten en begeleid mensen. Op deze manier leer je omgaan met verschillende soorten mensen, want iedere groep heeft weer een andere dynamiek.

Met behulp van keuzedelen kan je tijdens je opleiding al een bepaalde specialisatie leren.

Type opleiding en studieduur

De mbo niveau 2 opleiding Sport en Bewegen duurt doorgaans 4 jaar. De opleiding is een BOL-opleiding, wat betekent dat je meerdere dagen per week naar school gaat en daarnaast stage loopt. Tijdens je stage breng je in de praktijk wat je op school leert.

Past de opleiding Sport en Bewegen bij mij?

Weet je niet of deze opleiding bij je past? Bekijk dan of je jezelf herkent in de onderstaande punten:

  • Je houdt van sporten
  • Je vindt het leuk om anderen wat te leren
  • Je kan goed organiseren en plannen
  • Je bent sociaal vaardig
  • Je bent communicatief vaardig

Toelatingseisen

Heb je een kaderberoepsgericht, gemengd of theoretisch leerweg diploma? Of een diploma op mbo 2 niveau? Dan mag je beginnen met de opleiding tot sport- en bewegingsleider. Ook een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4 is voldoende om te starten met de opleiding.

De opleiding tot sport- en bewegingsleider is een selectie-opleiding. Na je aanmelding is het noodzakelijk om deel te nemen aan de kennismakings- en selectiedag.

Werken als sport- en bewegingsleider

Na je opleiding ben je afgestudeerd als sport- en bewegingsleider. Je kan lesgeven, leidinggeven en sportieve evenementen organiseren en uitvoeren. Ga je werken? Dan kan je aan de slag bij fitnesscentra, sportbonden of -verenigingen of zwembaden.

Vervolgopleiding Sport en Bewegen

Na het behalen van je diploma kan je er ook voor kiezen om verder te leren. Je kan bijvoorbeeld doorstromen naar de mbo niveau 4 opleiding Sport en Bewegingscoördinator. Ook behoren de ALO, PABO of Academie voor Fysiotherapie tot de mogelijkheden.