HBO-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

In het kort

4 jaar
Studieduur
Zorg, welzijn & medisch
Richting

Niveau

De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening is vanaf leerjaar 2018-2019 over naar de opleiding Social Work. Ga naar de hbo opleiding Social Work om meer over deze opleiding te weten te komen.

 

Als je de HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening wilt gaan volgen dan voel jij je natuurlijk nauw verbonden met de maatschappij om je heen. In het bijzonder vind je het fijn om andere mensen te helpen met de problemen waar ze mee te maken hebben. Of dit nu gaat om huisvesting, verslavingen, relationele of financiële problemen. Tijdens deze studie leer je hoe je verschillende doelgroepen van de juiste ondersteuning kunt voorzien. Na het afronden van deze HBO opleiding kun je als zelfstandig maatschappelijk werker aan de slag, maar je kunt ook aan het werk binnen de geestelijke gezondheidszorg, de kinderbescherming of bijvoorbeeld de reclassering.

Studieopbouw

Tijdens deze HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening krijg je te maken met vakken zoals bijvoorbeeld sociologie, psychologie en andere praktijkgerichte vakken. Aan de hand van deze leerstof weet je straks precies welke gesprekstechniek je moet gebruiken om bepaalde problemen uiteen te kunnen leggen of te achterhalen. Tijdens de studie loop je diverse leerzame stages bij erkende leerbedrijven. In het laatste jaar werk je tevens aan een afstudeeropdracht of een assessment. Zo wordt jij optimaal voorbereid op jouw toekomstige functie binnen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening.

Vind jouw droombaan in 1 minuut

100% gratis, direct 3 matches

Type opleiding en studieduur

Deze HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening kun je via diverse leerwegen volgen. Je kunt kiezen voor een voltijd, deeltijd of duale leerweg. Je loopt dus diverse interessante stages bij verschillende bedrijven, maar kunt naast je studie ook een vaste baan hebben bij een bedrijf waarbij de werkzaamheden aansluiten bij deze opleiding. De HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening duurt in het totaal 4 jaar.

Past de HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening bij mij?

Als je wilt beginnen met deze HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening dan ben je in de eerste plaats stressbestendig en heb je een groot inlevingsvermogen. Dat wil zeggen dat je goed bent in het opbouwen van een vertrouwensband met mensen. Als je over goede communicatieve vaardigheden beschikt en het fijn vindt om samen te werken met anderen, dan past deze HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening heel goed bij jou.

  • Je bent doelgericht en kan volgens richtlijnen werken
  • Je bent zelfstandig, flexibel en stressbestendig
  • Je kunt goed samenwerken en beschikt over een oplossingsgerichte houding
  • Je hebt veel zelfdiscipline en een groot inlevingsvermogen

Toelatingseisen en vooropleiding

De HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening is gebonden aan een aantal toelatingseisen met betrekking tot jouw vooropleiding. Je mag starten met deze studie als je in het bezit bent van een MBO diploma op niveau 4. Je voldoet ook aan de toelatingseisen als je een HAVO of VWO diploma met een willekeurig profiel in je bezit hebt.

Opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening locaties

We hebben 0 scholen gevonden die de HBO-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening op aanbieden.

Opleider Grootte Locatie(s)
* Bekijk meer informatie om alle locaties en opleidingen te bekijken.
Eerste
Vorige
Volgende
Laatste

Aan de slag binnen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Als je deze HBO studie met goed gevolg hebt afgerond kun jij je gaan oriënteren op een functie in de praktijk. Je hebt daarbij de keuze uit een breed werkveld. Je gaat gesprekken aan met cliënten uit alle doelgroepen en weet aan de hand van gesprekstechnieken de onderliggende oorzaak van het probleem te analyseren. Je begeleidt cliënten in hun traject en voorziet ze daarbij van de professionele zorg die ze nodig hebben. Je gaat bijvoorbeeld gesprekken aan met gezinnen die moeite hebben om zich in de maatschappij staande te houden, of te maken hebben met een verslaafd gezinslid. Jij bent altijd het aanspreekpunt waarbij je een leidinggevende en aansturende houding aanneemt. Ook help je de cliënt bij het opstellen van haalbare doelen en voorzie je ze van de juiste begeleiding in de uitvoering daarvan.

Kan ik verder leren?

Als je deze HBO studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening hebt afgerond, kun je er ook voor kiezen om verder te leren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te beginnen met een Masteropleiding, maar doorstuderen op HBO niveau behoort ook tot de mogelijkheden. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor de studie Sociale Wetenschappen of Pedagogische Wetenschappen. Eerst ervaring opdoen in de praktijk behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Praktische informatie

De kans dat jouw beroep op de tocht komt te staan omdat robots het werk op den duur over zullen nemen is zeer klein.

Bij deze opleiding zit je zeer goed als je kijkt naar salaris (gemiddeld), werkgelegenheid (gemiddeld) en doorgroeimogelijkheden (gemiddeld).

Carrièrekansen met een Maatschappelijk Werk en Dienstverlening diploma

Laag Hoog


Salaris

Laag Hoog


Werkgelegenheid

Weinig Veel


Aantal banen

Weinig Veel


Groeimogelijkheden

Groot Klein


Robotisering